Etil Alkol Haram Mı

Etil alkol haram mı, sorusu kullanılma amacına bağlıdır. Etil alkol, namı diğer etanol sarhoş edici ve aynı zamanda toksik bir maddedir. Saf bir şekilde tüketilmesi vücutta ciddi tahribatlara yol açar. Haram olup olmaması da kullanma şekline ve amacına göre değişmektedir. Şayet; İslâm dininde alkollü bir içeceğin sarhoşluk vermek amacıyla yani keyfî sebepler ile alınması – az veya çok fark etmeksizin – haram kılınmıştır.

Ama gıda maddelerinde eser miktarda bulunan ve kendiliğinden oluşan alkol o gıdayı haram kılmaz. Çözücü olarak kullanılması da içilmesi ile aynı hükmü taşımaz. Keyfî bir sebeple kullanılmadığı için çözücü olarak kullanılmasında da bir sakınca yoktur. Aynı zamanda temizlik amacı ile kullanılmaları da caizdir.

İçindekiler

Etil Alkol Nedir, Nelerde Bulunur?

Alkollü içecekler de bulunan ve tüm alkollü içeceklere sarhoş etme özelliği veren bir bileşendir. Alkollü içecekleri haram kılan unsur o içerisinde etil alkol bulunmasıdır.  Etanol bazı gıda maddelerinde belirli bir mayalaşmadan sonra doğal olarak oluşur. Peki, bu gıdalarda bulunan etil alkol haram mı?  Öncelikle bu ürünlerin bazıları şöyledir;

  • Pastörize edilmemiş meyve suları,
  • Nişasta içeren arpa, buğday, pirinç, patates, mısır gibi besinler,
  • Sirke, yoğurt, kefir, kımız, boza.

Yukarıda belirtilen gıda maddelerinde alkol oluşumu bir fermentasyon yani mayalanma sonucu kendiliğinden oluşmaktadır. Ayrıca alkol oranının da çok az miktarda olması nedeni ile haram değildir.

etil alkolü tedavi amaçlı kullanmak caiz midir

Etil Alkolü Tedavi Amaçlı Kullanmak Caiz Midir?

Bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz ; ” Şüphesiz Allah şifanızı size haram kıldığı şeylerde yaratmamıştır. ” buyurmuştur. Tedavi amaçlı etil alkol haram mı, içerisinde etil alkol bulunan ilaçlar kullanılır mı diye merak edenlerin sayısı da hayli fazladır.

Yani başka bir tedavi imkânı yoksa ve hastanın hayati tehlikesi varsa ancak etil alkol (alkol) tedavi edici bir ilaç olarak kullanılabilir. Aksi halde başka ilaç alternatifi var ve hastanın ciddi bir durumu söz konusu değilse kullanılması caiz değildir.

Bir önceki yazımız olan Karides Yemek Haram mı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. etil alkol haram mı Etil Alkol Haram Mı için yorumda bulun

    Etil Alkol Haram Mı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Etil Alkol Haram Mı için ilk yorumu yapabilirsin.