Havas İlmi Caiz Mi

Havas ilmi, nesnelerin gizli özelliklerinden yararlanmayı amaç haline getiren bilgi dalıdır. Havas ilmi caiz mi konusu birçok insan için merak konusudur. Dini açıdan bir sakınca bulunmayan havas ilminden, yararlanmak ve özendirmek uygun bulunmuştur. Günümüzde pek çok eğitim alanı bulunmaktadır. Bilim, kültür dallarının yanında sosyal alanlarda bulunmaktadır.

Havas ilmi ise pek fazla bilinmemektedir. Havas ilmi kendine has özelliği ve niteliği olan ve bu özelliklerin başkasında olmadığını gösterir. Havas kelime olarak bilinmeyen, diğerlerinden farklı olan anlamı taşımaktadır. Bu nedenle Has kelimesinden türetilmiştir. Havas ilmiyle uğraşan kişilere seçkin adı verilir.

İçindekiler

Havas İlminin Konusu

 Havas ilmi caiz mi? Havas ilmi İslam açısından uygun bulunup İslam âlimleri vasıtası ile keşfedilmiştir. Havas ilminin çalışmalarına bakıldığında Allah’ın yarattığı varlıkların bir hikmeti olduğunu söyler. Bu varlıklar üzerinde çalışma yaparak ilahi sırlarını günışığına çıkarmayı amaçlar.

Havas ilminin araştırma konusu hem canlı hem de cansız tüm varlıkları içermektedir. Bu ilme göre canlı veya cansız olsun her varlığın kendine has özelliği vardır.  Her varlık farklı bileşenlerden oluşmuştur.

İslamiyet’te Havas İlminin Yeri Nedir?

Havas ilmi caiz mi? Havas ilminde var olan tekniklerin belli bir kısmını İslamiyet hoş karşılarken belli bir kısmına ise karşı çıkmaktadır. Yani bu ilmi uygularken İslam’ın ön gördüğü usul ve şartlara uyulması gerekir.

Havas ilminin öncülerinden olan Taş Köprü Zade Ahmet Efendi olarak bilinmektedir. Ahmet Efendi’ye göre havas ilmini öğrenmenin 3 farklı yolu bulunmaktadır. Bu yollardan ilki, semavi yollar ile ulaşmaktır. Havas ilmine gerçek anlamda ulaşmak için Allah yoluna kendini tamamen adamak gerekir. Bu nedenle dünyevi olan he şeyden vazgeçilmesi gerekir.

  • Havas ilmine tabi olan kişi, haramdan kaçınması gerekir.
  • Hayatını din yoluna adayıp vaktini ibadetle ile geçirmesi gereklidir.
  • Peygamber Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) Allah’tan vahiy alırken kendine has özellikler içerir. Bu durum havas ilmine örnektir.

İslamiyet’e göre havas ilmi; ahlak, ilim, ibadet sınıflandırmaları yer alır. Bu kuralları en iyi şekilde uygulanması gerekir. Bu kuralları uygulayanlara avam denirken en iyi şekilde uygulayanlara ise havas denir. Anlaşılacağı üzere havas ilminde dereceler mevcuttur.

Bazı varlıkların özelliği açık bir şekilde görünürken bazı varlıkların özellikleri gizli tutulmuştur. Bu gizlenmiş hazineleri havas ilmine gönül vermiş kişiler keşfedebilir. Havas ilmi herkesin gördüğü ile ilgilenmez.

Bir önceki yazımız olan Estetik Haram Mı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. havas ilmi caiz mi Havas İlmi Caiz Mi için yorumda bulun

    Havas İlmi Caiz Mi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Havas İlmi Caiz Mi için ilk yorumu yapabilirsin.