Karides Yemek Haram mı

İnsan sağlığı ve dini yükümlülükler göz önüne alındığında karides yemek haram mı sorusu sorulmaya ve araştırılmaya başlanmıştır. Alimler bu konu hakkında farklı görüşe sahip olmuş; kimi caiz olduğunu söylerken kimi uygun olmadığını söylemiştir. Peki, bu deniz hayvanı hakkında farklı görüşler olmasının altında yatan neden nedir? Diyanet işleri başkanlığının da yaptığı açıklamalarla bu soruya cevap bulmak mümkündür.

İçindekiler

Karides Tartışması Sürüyor

Konusunda bilgili kişilerce yapılan açıklamalar kafa karışıklığına sebebiyet vermemek için sık sık karides yemek haram mı sorusuna yönelik oluyor. Din işleri başkanlığınca yapılan söylem ise bunun cevabının sadece Kuran-ı Kerim’de yer aldığı yönünde. Ayetlerde açıkça belirtilen hayvan isimleri arasında direkt olarak karides bulunmadığından bu konu ile ilgili farklı yorumlar yapılıyor. Kabuklu görüntüsü ve balık cinsinden olmadığı düşüncesi karides hakkında böyle bir ikilem oluşturuyor.

Karides Yemek Caiz Değil mi?

Birbirinden farklı görüşlerin öne sürüldüğü karides yemek haram mı konusu, deniz ürünlerinden kabuklu oluşu sebebiyle kimi alimlere göre caiz bulunmamıştır. Temiz ve helal olan tüm yiyeceklerin insanoğlu için yenilebilir olduğu Kuran-ı Kerim’de ise açıkça belirtilmiştir. Karides ile ilgili böyle bir durum olup olmadığı ise şöyle anlaşılabilir;

  • Kuran ve hadislerde net olarak karides isminin geçmemesi farklı görüşlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
  • Deniz ürünü olması sebebiyle helal olduğu düşünülürken böcek türü bir hayvan olmasıyla değişik yorumlar yapılmıştır.

Böylece kimi alimler böcek statüsünde olduğu için karidesin haram olup olmadığıyla ilgili ‘evet’ diye yanıtlarken kimi alimler deniz ürünü grubunda olduğundan ‘hayır’ diyor.

mezheplere göre karides

mezheplere göre karides

Mezheplere Göre Karides

İslam dininde yer alan Hanefi mezhebi karides yemek haram mı ifadesini net olarak cevaplıyor. Bir balık türü olmadığı gerekçesiyle yasak getirilen karides, yenmesi helal olmayan hayvanlar arasında yer alıyor. Diğer yandan Hanbeli, Maliki ve Şafii mezhepleri herhangi bir deniz ürününün yenmesinde bir sakınca olmadığını ve helal olduğunu söylüyor.

Karides ile ilgili Bir Ayet Var mı?

Allah mukaddes bir varlık olarak yarattığı insanoğluna helal ve haramı öğretmek için Kuran-ı Kerim’i göndermiş ve onun rehber edinilmesini istemiştir. Bu yüzden karides yemek haram mı sorusu için de bu kutsal kitaba bakmak gerekir. “ Denizde avlanmak ve onları yemek size helal kılındı ki; hem size hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun” Maide Suresi 5. Ayet deniz ürünleriyle ilgili beslenmeyi net olarak belirtiyor. Denizin temiz olduğu ve avlanmanın serbest bırakıldığı anlaşıldığı gibi helal-haram konusuna da açıklık getiriyor.

Helal ve haram kurallarının yalnızca Allah tarafından konduğu şüphesizdir. Ayetler ışığında caiz olan ve olmayan tüm konular yüce kitapta yer alır.

Dini konular hakkında soru ve cevapları inceleyebileceğiniz dini sorular kategorisini incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Diyanet’in Karides Açıklaması

Kuran-ı Kerim’de yer alan ayetler ışığında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın karides yemek haram mı yoksa helal mi olduğuyla ilgili yaptığı açıklama pis hayvanların yenilemeyeceği ile ilgiliydi. Karidesin böyle bir hayvan olmadığı ve domuz gibi adı yasaklanmış bir canlı olmaması gerekçesiyle yenmesinde bir sakınca görülmediği görüşünü savundu. Bu ikilemin mezhep farklılıklarından dolayı oluştuğunu ve en doğrusunun Kuran-ı Kerim’den öğrenilebilir olduğu belirtildi.

karides dinen sakıncalı mı

Karides Dinen Sakıncalı mı?

İslam dininin ölçülerini büyük bir titizlikle uygulayan Müslüman kimselerin yeme-içme konusundaki hassasiyeti fazladır. Emir ve yasakların belirtildiği mukaddes kitap Kuran, bu konuda ışık tutan ve yol gösteren bir kaynaktır. Dinen karides yemenin sakıncalı olup olmadığı ile ilgili Kuran ve hadislere bakmaktan başka çare yoktur.

Haram olan bir yiyeceği yemeyle ilgili Mü’minun Suresi 51. Ayette şöyle buyuruluyor: “ Ey Peygamberler, Temiz (helal) şeylerden yiyin ve Salih amel işleyin! Şüphesiz ki ben, ne yaparsanız hakkıyla bilenim” Bu ayette belirtildiği üzere ölçü temiz şeylerden yemek. Dini açıdan karides ile ilgili bir ibare bulunmaması, bu yiyeceğin haram olmasıyla ilgili bir ifade ortaya koymuyor.

Karides Neden Deniz Ürünlerinden Farklı

Her ne kadar farklı mezhepler sebebiyle deniz ürünlerinden karides yemek haram mı düşüncesi oluşsa da, Kuran ve hadis öğretisiyle devam etmek doğru cevaba götürecektir. Kuran-ı Kerim’de hayvanlarla ilgili işaret edilen ölüm şekli dikkate alınarak beslenmek ve temiz olanları tercih etmek dini vecibeler için hassas noktadır.

Bir önceki yazımız olan Evde Köpek Beslemek Caiz Mi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. karides yemek haram mı Karides Yemek Haram mı için yorumda bulun

    Karides Yemek Haram mı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Karides Yemek Haram mı için ilk yorumu yapabilirsin.