Kuranda Midye Haram Mı

Kuranda midye haram mı konusu son zamanlarda oldukça araştırılan bir konu haline gelmiştir. Midyenin oldukça popüler bir yiyecek olması ve çoğu kesim tarafından tercih edilen bir ürün olması sebebiyle, haram ya da helal oluşu tartışma konusu haline gelmiştir.

Bu konuda, Din İşleri Yüksek Kurulu Konuyu açıklığa kavuşturmak için bir fetva yayınlamıştır. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetva da; midyenin balık sınıfına girmeyen kabuklu bir deniz canlısı olduğu ve bu sebeple de haram olduğu vurgulandı.

İçindekiler

Mezheplere Göre Midye Haram Mı?

Kuranda midye haram mı olduğuna dair mezhepler farklı görüşler bildirmiştir. Kur’an-ı Kerim’de denizden elde edilen her türlü yiyeceğin helal olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle midye konusunda da mezhepler ikiye ayrılmıştır. Hanefi mezhebine göre bahsedilen ve helal olduğu söylenen deniz canlıları, balık sınıfına giren türler olduğu söylenmektedir. Midye bu sınıfa girmediği için haram sayılmaktadır.

Şafii mezhebine göre ise; deniz canlıları sadece suda yaşayabilen canlılardır. Dolayısıyla sudan çıkarılan bir hayvan kısa sürede ölür. Bu şekilde suda yaşayan hayvanların ölüm durumuna bakılmaksızın tüketilmesi helaldir. Dolayısıyla Şafii mezhebi midye tüketimini helal saymaktadır.

midyenin haram sayılmasının sebepleri

Midyenin Haram Sayılmasının Sebepleri

 Kuranda midye haram mı olduğuna dair net bir bilgiye rastlamak mümkün değildir. Kuran’da haram ve helal sayılan hayvanlar açık bir şekilde bahsedilmiştir. Hayvanların hangi koşullarda kesilmesi gerektiği, hangilerinin pis hangilerinin temiz olduğu anlatılmaktadır.

Midye konusunda ise, denizden elde edilen her türlü canlının tüketilebileceği söylendiği için görüş ayrılıkları ortaya çıkmaktadır. Bu ayrılıklar da Hanefi mezhebi midyeyi haram saymaktadır. Hanefi mezhebinin midyeyi haram saymasının bazı sebepleri vardır. Bunlardan bir tanesi;

  • Midyenin kabuklu bir canlı olduğu için, diğer balık türleri gibi kabul edilemeyeceğinin düşünmeleridir.
  • Aynı zamanda bu hayvanların yenilen kısımlarının hoş olmaması ve bu hayvanların pis sayılması yine haram sayma sebepleri arasındadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda suda yaşayan ve karada da yaşama özelliğine sahip olan hayvanlarla ilgili de değerlendirme yapmıştır. Bu konuda eti yenilen ve karada yaşayan hayvanlara benzeyen, fakat suda yaşayan hayvanların boğazlanması şartı ile yenilebilmesini uygun görmüştür.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. kuranda midye haram mı Kuranda Midye Haram Mı için yorumda bulun

    Kuranda Midye Haram Mı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Kuranda Midye Haram Mı için ilk yorumu yapabilirsin.