Yengeç Yemek Haram Mı

Yengeç yemek haram mı sorusu muhafazakâr yaşayan pek çok insanın merak ettiği bir konudur. Kabuklu deniz ürünleri, genellikle yumuşakçalar veya kabuklular olarak sınıflandırılan suda yaşayan kabuklu balıklardır. Karidesler, Yengeçler, Karidesler türleri, Istakozlar ve İstiridyeler, kabuklu deniz ürünleri örnekleridir.

İslam alimlerinin çoğu kabuklu deniz hayvanlarının her türlüsünü helal kabul etmektedir. Karidesler, Istakozlar, Yengeçler ve İstiridyeler, İslam’da yenmesi helal olan deniz ürünleridir.
Sünni İslam’daki dört düşünce okulundan üçü, kabuklu deniz hayvanlarını helal kabul eder. Maliki, Şafii ve Hanbeliler, zararsız tüm kabuklu deniz hayvanlarının yenmesinin helal olduğunu belirtirler. Bunun tek istisnası Hanefi mezhebidir. Bütün kabukluları mekruh sayarlar.

 

İçindekiler

Kur’an Yengeç Gibi Deniz Ürünleri Hakkında Ne Diyor?

Yengeç yemek haram mı? Bu konudaki en açık cevap tabi ki Kuran-ı Kerim’ de açıklanmıştır. “Deniz hayvanlarını ve (hepsini) ondan yenenleri avlamanız size ve yolculara intifa hakkı olarak helaldir / Helaldir…”

Ayette geçen deniz hayvanları avı terimi, ancak avlanarak elde edilebilecek hayvanlar anlamına gelir. Yenilebilir terimi, avlanmadan elde edilebilen canlıları ifade eder. Bu ayete göre bütün bu deniz hayvanları ve meyveleri prensipte helaldir/izindir.

Ancak yiyeceğin temiz/iyi olması şartı vardır. Bu açıdan, örneğin midyelere izin verilir. Ancak, canlının yetiştiği yer pis ve benzeri ise ve dolayısıyla midye sağlıksız ve hijyenik değilse, tüketilmesi caiz değildir. Buna göre deniz ürünlerinin saf, yani iyi, sağlıklı ve hijyenik olup olmadığı belirlenmelidir.

Hanefi mezhebine göre istiridye ve yengeç yemek haramdır. Deniz hayvanları arasında sadece balık helal, Hanefi görüşüne göre diğer deniz hayvanları haramdır. Ancak karides, doktorlar ve ünlü zoolog Allama Darimi de dahil olmak üzere tüm Ehl-i Sünnet için balık cinsine aittir. İmdadül fetvasında hazret-i Thanavi de aynı şeyi yazmıştır.

Bazı insanlar karideslerin böcek olduğuna inanıyor, bu yüzden tüketimini yasaklıyorlar. Ama onların bakış açısını kabul etmiyoruz. Birisi onları dikkatli bir şekilde tüketmekten kaçınırsa, bu da iyidir.

Müslümanların karides, midye, kalamar, yengeç, kerevit, ıstakoz, ahtapot gibi birçok deniz ürününü yemelerinin yasak olduğu yönünde bir görüş var. Bu doğru mu ve neden?

suda yaşayan her şey helal midir

Peygamber (s.a.v.)’e deniz suyunun abdest için uygunluğu sorulduğunda: “Deniz suyu abdest için uygundur ve denizde ölen [yani içinde yaşar] cevabını verdi. Helaldir [insan tüketimine izin verilir] “[bir]…

Buhari ve Müslim’in hadis mahzenleri, uzun bir yolculuk yapan ve çok acıkmış olan Hz. Peygamber’in sahabelerinin, kıyıya vuran ölü bir ispermeçet balinasının cesedini gördüklerinde bir vakayı anlatırlar. İki hafta boyunca bu ispermeçet balinasının etini yediler. Sahabe Medine’ye dönüp olanları anlattıklarında Hz. Sahabeler olumlu cevap verdiler ve Hz.[2]…

Deniz sakinlerinin kullanımına ilişkin yasak, yalnızca ürünün çürümesinin başladığı ve onun tarafından zehirlenmenin açık olduğu durumlar için geçerli olabilir.

 

Suda Yaşayan Her şey Helal midir?

Yengeç yemek haram mı? Suda yaşayan ve insanlar için yenilebilir olan her şeyin helal (helal) olduğu ve özel bir kurban ritüeli gerektirmediği görüşünün doğru olduğuna inanıyorum. Müslüman alimlerin çoğu bundan bahsetmiştir. Birçok bahsi geçen sahih hadis de buna doğrudan bir delildir. Hanefi mezhebinin alimleri sadece balığın caiz olduğundan bahsetmişlerdir. Gerekçe dolaylıdır ve inandırıcı değildir. Ve bu nedenle – bu, hem bağlı kalabileceğiniz hem de katılmayacağınız bir fikirden başka bir şey değildir.[3].

Sonuç olarak, size önemli bir sahih hadisi hatırlatalım. Peygamber (sallallahu aleyhi vessellem) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah (Allah, Rab) farz rızıklar koymuştur, öyleyse onları kaybetmeyin! Sınırları [belirli sayıda günlük zorunlu dualar-namazlar, örneğin, zorunlu oruç tutmanın belirli bir şekli ve gün sayısı; belirli suçlar için özel cezalar, vb.], bu yüzden onları aşmayın [ihlal etmeyin, karmaşıklaştırmayın, sertleştirmeyin]!

[Âlemlerin Rabbi] bazı şeyleri [örneğin, hırsızlık, yalan, çirkin söz gibi apaçık bir günahı] haram kıldı, sakın onları işlemeyin! Unuttuğundan değil, sana olan merhametinden başka şeyler hakkında sustu. O halde aynı araştırmaları (araştırmaları) onlar hakkında [zorunlu mu yoksa yasak mı diye öğrenmek için] düzenlemeyin. İzin verilenlere atıfta bulunurlar, çünkü Kuran’ın doğrudan metni veya güvenilir Sünnet tarafından yasaklanmayan her şeye varsayılan olarak izin verilir.

Bir önceki yazımız olan Bankada Altın Hesabı Caiz Mi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. yengeç yemek haram mı Yengeç Yemek Haram Mı için yorumda bulun

    Yengeç Yemek Haram Mı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Yengeç Yemek Haram Mı için ilk yorumu yapabilirsin.